چگونه مد پایدار در صنعت مد و پوشاک ایفای نقش میکند؟
همزمان با باب شدن مفاهیمی مثل "سازگار با محیط زیست" و "برندهای سبز" در صنعت مد و پوشاک، موضوع مد پایدار نیز این روزها بر سر زبان ها آمده است و توجه جهان ار به خود جلب کرده است.
با افزایش بحث شفافیت در خرید، دستمزد عادلانه تولیدکنندگان پوشاک، استفاده از مواد اولیه اُرگانیک مثل پنبه و کنف و فیبر قابل بازیافت در میان مصرفکنندگان، طراحان نیز این روزها با خلق لباس های زیبا و خلاقانه بیش از پیش این موارد را در طراحی های خود در نظر می گیرند.
هرچند که هنوز این روش به طور کامل فراگیر نشده اما ما خوش بینانه منتظر روزی هستیم که مد پایدار همان مد روز شود و در نهایت آسیب کمتری به محیط زیست و زمین وارد شود.
ما در اینجا توضیح می دهیم که چرا مد بایستی در آینده "پایدار" شود.
ارتباط گسترده اش با محیط زیست
مد ارتباط گسترده ای با محیط زیست دارد و محیط زیست بایستی محافظت شود. صنعت مد از آن دسته صنایعی است که بیشترین نیاز و وابستگی را به منابع طبیعی محیط زیست دارد و همین موضوع سبب شده تا است تا آسیبهای زیادی از طرف این صنعت به محیط زیست وارد شود.
این صنعت اجزای متعددی دارد و همچنین زنجیره عرضه آن با سایر تجارت ها از قبیل کشاورزی، طراحی، تولید، خرده فروشی، بازاریابی، شستشو، و بازیافت ارتباط تنگاتنگ دارد. در بحث استفاده از منابع طبیعی، آفت کش ها، مواد شیمیایی، و نیروی کار انسانی بسیار این صنعت بسیار پرمصرف است و در بحث تاثیرگذاری بر محیط زیست بعد از صنعت نفت نقش دوم را ایفا می کند.
خانم مکسین بدات، صاحب شرکت "زادی" اعلام کرده است که صنعت پوشاک مسئول ۱۰% کل خروجی کربن در جهان است. این مقدار بسیار چشمگیر و قابل توجه است و در حقیقت ۵ برابر خروجی کربن در صنعت هواپیمایی مسافری است. این آمار و ارقام نشان می دهد که در حالی که ما مشغول رسیدگی به وضعیت هواپیما ها و اتومبیل های کم انرژی بودیم، تاثیرات صنعت مد بر محیط زیست در حال رشد بی رویه بوده است.
افزایش سطح آگاهی مصرف کنندگان
در کشورهای توسعه یافته، در صنایع غذایی مصرف کنندگان به جنبش جدید "غذای آهسته" روی آورده اند که مشوق تولید غذا با مواد ارگانیک به روش سالم و با اصول تجارت منصفانه است. صنعت مد نیز در حال برداشتن قدم های آهسته در همین مسیر است تا بتواند محصولاتی را ارائه دهد که به محیط زیست آسیب وارد نشود. به عنوان مثال تقاضا برای شیوه های تجارت منصانه پنبه اُرگانیک افزایش چشمگیری داشته است و در حال توسعه توسط برندهای شناخته شده است.
مصرف کنندگان در سراسر دنیا و حتی ایران، دیگر به دنبال کالا نیستند؛ بلکه متقاضی شفافیت و پیگیری هویت و ارزش های برند هستند. این ارزش ها شامل اخلاقیات و پایداری هستند که توسط هر برندی به مخاطبانش . از این روی می توان گفت که مد اخلاق گرا و پایدار دیگر بخشی از نیش مارکت نیست .
دستمزد عادلانهی کارگران از مواردی است که در مد پایدار اهمیت چشمگیری دارد.
جمعیت رو به رشد حامی مد پایدار
خانم لوسی سیگل در کتابش نوشته است که "اکنون بیش از هر وقتی باید با دقت و شعور مصرف کنیم" و این جمله یادآور این واقعیت است که مد پایدار همان انتخاب آگاهانه است که بهره بردن از آن در ابعاد بزرگ میتواند تاثیر چشمگیری روی آیندهی زمین بگذارد.
جهان مد به دلیل تاثیر گسترده اش در سایر حوزه ها و صنایع، نقش حیاتی در ایجاد آینده پایدار بازی می کند. در اقتصاد، ایجاد فرصت های شغلی و نیز جامعه و زنجیره عرضه جهانی تاثیر بسزایی دارد. به همین دلیل است که اکنون زمان مناسبی برای تغییر در این صنعت به حساب میآید. به خصوص با پدید آمدن ویروس کرونا، خیلی از افراد متوجه شدهاند که با مصرفگرایی چه تاثیر منفیای روی زمین گذاشتهاند.
مردم همیشه نیازمند لباس هستند و داشتن یک جامعه خلاق که از طریق پوشش صحیح خود را به لحاظ بصری معرفی و مطرح می کند، جنبه مهمی از فرهنگ انسانی است. بنابراین آینده مد بایستی برآیندی از انرژی جمعی صنعتی باشد که نوآور و سازگار است و به دنبال خلق یک جهان پایدار و منصفانه است.
تغییر در نقش صنعت مد
با کاهش سرمایه های طبیعی و اقزایش جمعیت، صنعت مد جهانی با چالش های جدیدی مواجه خواهد شد زیرا قادر نخواهد بود که این چرخه بی رویه مصرف را حفظ و کنترل کند.
خطر تغییرات اقلیمی و کمبود منابع در میان رشد بی رویه جمعیت سبب بروز تغییرات دموگرافیک و نیز تغییرات شدیدی در اقتصاد جهانی خواهد شد که مجموعه این تغییرات در حال حاضر برای ما قابل پیش بینی نیست.
نقش صنعت مد تغییر خواهد کرد و بایستی با کمبود منابع سازگار شود. زمین بایستی به جای باروری محصولاتی از قبیل الیاف نساجی، صرف تولید محصولات خوراکی شود. بنابراین زمان آن رسیده است که این صنعت علاوه بر تاثیرات اقتصادی، نقش موثری در محیط زیست و جامعه داشته باشد.
منبع: Forbes
۱۰ خرداد ۱۳۹۹