گره تا گره با احیاگر فرش دستباف

منتشر شده در ۱۴ اسفند ۱۳۹۶

هنر مقوله‌ای است عجین شده با زندگی انسان‌ها که روزبه‌روز با توجه به پیشرفت علم و فناوری، روند رشد و تعالی خود را با سرعتی دوچندان می‌پیماید. هنر قالی‌بافی یکی از قدیمی‌ترین هنرهایی است که از سالیان دور نزد ایرانیان از ارج و قرب فراوانی برخوردار بوده است. فرش دستباف هنری است پویا که در گره‌های در هم تنیده شده‌اش تاریخی را نهان دارد که از سرگذشت زندگی ریسندگان، رنگ‌رزان و بافندگانش سخن می‌گوید.
یکی از ارزشمندترین نوع دست‌بافته‌ها، فرش دستباف ابریشم قم است که از جایگاه ویژه‌ای در طرح و نقش، رنگ‌بندی و کیفیت برخوردار است.

استاد علی رشتی‌زاده که در سال ۱۳۰۲ در شهر قم چشم به جهان گشود، برای اولین‌بار با اصلاحات هنری روی نقشه‌ها و ترکیبات متعدد و اصیل ایرانی، سبکی متفاوت و منحصربفرد در تولید فرش دستباف ابریشم ایجاد کرد که از دیدگاه بسیاری از کارشناسان و داوران فرش، کاملا متمایز و قابل تشخیص است. درواقع ایشان بنیان‌گذار فرش دستباف قم بوده که توانسته است حدود ۴۰۰ نقشه و طرح فراموش شده ایرانی را زنده کرده و این نقش و نگارها را در قاب زیبای فرش دستباف ابریشم به تصویر کشد.

حال محمدرضا رشتی‌زاده که میراث‌دار و وامدار هنر استاد رشتی‌زاده است، پس از فوت ایشان مدیریت فرش رشتی‌زاده را برعهده گرفته است و با الهام‌گیری از هنر پدر و خلاقیت و استعداد بی‌بدیل خود، دریچه‌ای تازه را به روی این هنر باز کرد. وی با تاکید بر هنر پدر، سعی بر این دارد تا آثار خود را با سبک، طرح و رنگ ویژه خود طراحی و تولید کند. محمدرضا رشتی‌زاده در اقدامی نو در عرضه فرش دستباف ایرانی، اقدام به طراحی و بافت فرش مدرن به‌صورت لوکس و سفارشی نمود.
ارتباط با دکوراتورهای پاریس، لندن و قطر سبب شد تا هارمونی چشم نوازی میان طرح‌های پارچه‌های قدیمی دهه ۷۰ میلادی در اروپا و طرح‌های فرش و قالی ایرانی نظیر فراهان و بخشایش شکل بگیرد.

محمدرضا سال ۱۳۹۳ بنیاد رشتی‌زاده را به منظور نشان دادن جایگاه واقعی هنر و هنرمندان ایرانی و زنده نگه‌ داشتن یاد و خاطره پدر تاسیس نمود. از مهم‌ترین فعالیت‌های این بنیاد می‌توان به برگزاری چهار دوره همایش گره طلایی رشتی‌زاده در ۱۶ آذرماه به‌صورت سالانه تا امروز و برگزاری دو دوره مسابقه طراحی فرش رشتی‌زاده در سال‌های ۹۵ و ۹۶ اشاره کرد. همچنین وبسایت گره که مربوط به بنیاد رشتی‌زاده است، نه تنها به معرفی فرش‌های دستباف ابریشم قم می‌پردازد، بلکه گنجینه‌ای ارزشمند از اطلاعات بافندگان، تولیدکنندگان پشم و ابریشم و تمامی کسانی که در این زمینه سهمی دارند به‌شمار می‌رود.

۱۴ اسفند ۱۳۹۶

تیم نودید

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.