خداحافظی فولکس واگن بیتل (قورباغه ای)

منتشر شده در ۲ مرداد ۱۳۹۸

خداحافظی با یک اسطوره؛ فولکس واگن ، خودروساز بزرگ آلمانی پایان مدل قورباغه ای را اعلام کرد و با تولید آخرین دستگاه جشن گرفت. وداع با خودرویی که با طراحی مثال‌زدنی و نمادینش و فروشی میلیونی در سراسر دنیا به یک اسطوره تبدیل شد.

جشن تولید ۱ میلیون خودروی بیتل، سال ۱۹۵۵


این پایان یک دوره است؛ فولکس واگن بیتل (Volkswagen Beetle)، بعد از تولید در آلمان، مکزیک، بلژیک، ونزوئلا، آفریقای جنوبی و حدود دوازده کشور دیگر، با فروش میلیونی و طراحی‌ نمادین، ماشینی که تبدیل به یک آیین شد، با رونمایی از آخرین نسخه وداع خود را جشن می‌‌گیرد.

تولید بیتل در کارخانه‌ی پوئبلا، مکزیک. با کسب اجازه از فولکس واگن

صحبت های klaus Bischoff مدیرعامل برند فولکس واگن در خصوص خداحافظی با این اسطوره را در ویدئوی زیر ببینید.

حال کمی به عقب بازگردیم. ایده‌ی اولیه‌ی خودروی بیتل -که در ایران به قورباغه ای مشهور شد- بیش از ۸۰ سال پیش شکل گرفت. آدولف هیتلر در سال ۱۹۳۳ به فردیناند پورشه، خودروساز افسانه‌ای، مأموریت ساخت ماشینی ارزان و قابل اعتماد و به عبارتی «ماشینی مردمی» (یا همان Volks Wagen) را داد. و تنها سه درخواست از طراحان داشت: فضایی برای چهار سرنشین، حداکثر سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت و هزینه‌ی ساخت حداکثر ۱۰۰۰ رایش‌مارک. این مهندس اتریشی خودرویی ساده و کارا و در عین حال با پنجره‌های مسطح، موتوری که با جریان هوا خنک می‌شد و فضایی برای گذاشتن وسایل سرنشینان در صندوق جلو طراحی کرد.

همانطور که در عکس فوق مشاهده می‌شود، آدولف هیتلر، دیکتاتور آلمانی، از جانمایی موتور در صندوق عقب به وجد آمده است.

محبوبیت فولکس واگن در بین مردم

بیتل به نماد معجزه‌ی اقتصادی آلمان و زندگی دوباره پس از جنگ دوم جهانی تبدیل شد و با فروش ۲۱ میلیون دستگاه پرفروش‌ترین خودروی جهان در قرن بیستم شد. خودرویی که به رغم ریشه‌هایش در رژیم نازی وقتی در سال ۱۹۴۹ پا به سواحل ایالات متحده گذاشت به عنوان نماد آزادی، سرگرمی و پاد فرهنگ بی‌خیالی و تفریح شناخته شد. در آمریکایی که فرهنگ غالب خودروهای بزرگ و جادار را ترجیح می‌داد، محبوبیت فولکس واگن بیتل مایه‌ی غافلگیری شد.

تصویر چپ: حیاط کارخانه‌ی فولکس واگن در نزدیکی برانسویچ آلمان مملو از فولکس واگن‌های قورباغه ای آماده‌ اوایل دهه‌ی ۵۰ میلادی. Corbis via Getty Images
تصویر راست: سال ۱۹۵۳، تصویری برای اثبات محبوبیت بیتل

همچنین بخوانید: فولکس واگن به شما قهوه می‌دهد

نوجوانان در نمایشگاه نوجوانان لس آنجلس برای امضای یک خودروی بیتل صف بسته‌اند که در سال 1965 به گروه موسیقی بیتلز هدیه شد.

رکورد فروش بیتل

آمریکایی‌ها در سال ۱۹۶۸ بیش از ۵۶۳ هزار خودروی بیتل خریدند، یعنی ۴۰ درصد کل بیتل های تولید شده در آن سال. هالیوود نیز در سرنوشت بیتل نقشی کلیدی ایفا کرد. رکورد فروش هالیوود در سال ۱۹۶۸ و بعد از اکران فیلم The Love The Eagle رکورد فروش آن جابجا شد. در این بین ستارگان سینما همچون پل نیومن باسلیقه‌ی جادویی خود چیزهایی به ماشین اضافه کردند، برای مثال او روی بیتل خود موتور پورشه نصب کرد. حالا دیگر عشاق بیتل همگی خودرویی داشتند که عدد ۵۳ همچون بیتل نقش‌آفرین در فیلم روی آن حک شده بود.

مردی در حال راندن بیتل در مسیر جشنواره‌ی موسیقی وودستاک در ماه اوت سال ۱۹۶۹

بیتل خودروی محبوبی بود. بچه‌ها دوستش داشتند و برای همه‌ی آن‌هایی که در دهه‌ی ۷۰ بزرگ شدند اسمش نه بیتل که «هربی» (Herbie) بود.

تابلویی در پمپ بنزین در دوران کمبود بنزین و بحران انرژیِ سال ۱۹۷۴

تولد دوباره فولکس با ظاهری جدید

بیتل ۳۰ سال بعد، در سال ۱۹۹۸ تولد دوباره‌اش را با مدل retro جشن گرفت، خودرویی جدید با ظاهری الهام گرفته از مدل اصلی.

خریداران فولکس واگن بیتل در شهر نوروالک کالیفرنیان نظاره‌گر مدل جدید ۱۹۹۸ این خودرو هستند.

فولکس واگن ناممکن را ممکن کرد

اسکات کیو، رئیس و مدیرعامل فولکس واگن آمریکا در بیانیه‌ای گفته بیتل گواه توانایی فولکس واگن در ممکن کردن ناممکن‌ها بود، اما نقش خود را در تکامل برند ما بازی کرد و ما تا ابد آن را گرامی می‌داریم. گفته‌ی او یک حقیقت است. هنوز خیلی‌ها در سراسر دنیا وقتی نام فولکس واگن را می‌شنوند تنها بیتل را به یاد می‌آورند.

لیندسی لوهان در فیلم Herbie: Fully Loaded، با هنرنمایی فولکس واگن بیتل، سال ۲۰۰۵

فولکس‌واگن بیتل جدید در نخستین رونمایی جهانی‌اش به عنوان بیتل قرن بیست و یکم، ۱۸ آوریل ۲۰۱۱، برلین، آلمان

خداحافظی با فولکس واگن

و بالاخره فولکس واگن در 10 ژوئیه سال ۲۰۱۹ به تولید بیتل پایان داد و این پایان را با تولید یک نسخه نهایی از بیتل کوپه‌ی کروکی و در تعداد محدود جشن گرفت. آخرین بیتل ها تنها در بازار آمریکا و با میانگین قیمت ۲۵ هزار دلار فروخته خواهند شد. آخرین بیتل در پوئلبا در مکزیک تولید شد. جایی که خانه‌ی دوم بیتل است و بعد از پایان تولیدش در آلمان در مکزیک به حیاتش ادامه داد و هنوز هم میلیون‌ها بیتل در خیابان‌های این کشور تردد می‌کنند.

گروه موسیقی ماریاچی در حال نواختن در مراسم اعلام توقف تولید خودروی بیتل پس از ۲۱ سال، کارخانه‌ی فولکس واگن در کواتلاچینگو، مکزیک، در تاریخ ۱۰ ژوئیه

مرور کار فولکس واگن بیتل از آغاز تا پایان

۲ مرداد ۱۳۹۸

تیم نودید

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.