جواهرات بازیافتی و آنچه باید درباره آن بدانید

منتشر شده در ۳۱ شهریور ۱۳۹۸

زیبایی و شکوهی که دوستدار محیط زیست است.

تا همین چندی پیش استفاده از محصولات بازیافتی اصلاً جدی گرفته نمی‌شد و ارزش چندانی نداشت. اما امروزه با بالا رفتن آگاهی‌ عمومی درباره‌ی محیط زیست و زندگی پایدار، به مسئله‌ای حیاتی تبدیل شده و به دنبال آن کسب‌و‌کارهای مرتبط با آن هم رشدی انفجاری داشته است. درست هم همین است: تولید کمتر،‌ دور ریز و زباله‌ی کمتر و تولید چیزی زیباتر و تازه‌تر از بقایای اشیاء استفاده شده.

صنعت جواهرات بازیافتی

عجیب نیست که صنعت جواهر هم طی سال‌های اخیر بر این مسئله متمرکز شده است. درست مانند برندهایی که از عناصر و متریال قدیمی جواهراتی تر و تازه خلق می‌کنند، صنعت جواهرات بازیافتی هم از چیزهایی محصول تازه می‌سازد که مدت‌هاست به قعر کشوها و جعبه‌های جواهر تبعید شده‌اند. آن‌هایی که لایه‌ای از خاک زمان رویشان نشسته و برق و جلایی ندارند،‌ گوشواره‌هایی که خریداری شده‌اند و معلوم شده باب سلیقه‌ی صاحبش نبوده و حالا خواهانی ندارد و یا دستبندی که آنقدر هم زیبا طراحی نشده. این‌ها همه طی یک فرایند بازیافت دقیق و پر وسواس جانی دوباره می‌گیرد. طلا و نقره‌ها آب می‌شود، سنگ‌ها تکه‌ می‌شوند و همه‌چیز ظاهری تازه می‌گیرد.

طرح‌های خلاقانه برای تبدیل جواهرات کهنه به لوکس

حالا خیلی از طراح‌ها با کمال میل حاضرند از جواهرات قدیمی چیزهایی تازه بسازند و هر روز هم بر تعدادشان افزوده می‌شود. حالا می‌توانید تکه یا تکه‌ای از جواهرات خود را به یکی از این طراحان بسپارید تا چیزی زیبا، لوکس و درخشان در عوض آن تحویل بگیرید؛‌ یا شبیه همان قبلی و یا چیزی تازه که هیچ شباهتی به گذشته‌اش ندارد.

داشتن یک جواهر زیبا قرار نیست بر زباله‌های طبیعت بیفزاید و محیط زیست را به ویرانی بکشد. علاوه بر این، خلق چیزی تازه از مواد کهنه نیازمند خلاقیتی هم از سوی طراح و هم از سوی مشتری است که نتیجه‌اش خلق جواهری تازه جدید و متفاوت ولی همان‌قدر لوکس و چشمگیر است.

بازیافت یک راه‌حل برد-برد

این روزها فعالان عرصه‌ی محیط زیست و طراحان عرصه‌ی مد و جواهر که دغدغه‌ی زمین پاک دارند از شما می‌خواهند که از طراح جواهرتان بپرسید که آیا از سنگ‌ها و فلزات بازیافتی استفاده کرده‌اند یا نه. همچنین باید از آن‌ها بخواهید شما را از رشته‌ی طراحی و تولید جواهرتان آگاه کنند تا بتوانید رد همه‌چیز را از انتخاب فلز یا سنگ قیمتی تا تراش زدن و نحوه‌ی بازیافت پی بگیرید و مطمئن شوید در این فرایند همه‌ی اصول حرفه‌ای و اخلاقی رعایت شده است و محصول نهایی از هر نظر مطمئن است.

حقیقت این است که روی زمین آنقدر سنگ و فلز هست که نیازی به حفاری و معدنکاری و ویران کردن زمین و خاکش نیست. ماجرا خیلی ساده است: بیایید از ثروت و گنجینه‌ای که داریم استفاده کنیم. نیاز به چیزی بیشتر نداریم و دلیلی ندارد هر روز گودال تازه‌ای در زمین بکنیم. این معدنکاری و جستجو برای فلز و سنگ در طبیعت آسیب‌ها و عوارض جبران‌ناپذیری دارد. بازیافت یک راه‌حل برد-برد است.

جواهرهای قدیمی ارزشمند

دو مقوله‌ی بازیافت و جواهرات لوکس چندان هم‌نشین هم به نظر نمی‌آیند، اما واقعیت این است که استفاده‌ی دوباره از جواهرات قدیمی هرگز به معنای افت زیبایی یا کیفیت نیست. وقتی جواهری می‌خرید که از فلز یا سنگ بازیافتی ساخته شده، درست به اندازه‌ی جواهری که از مواد تازه ساخته شده زیباست. و البته ارزش و قیمتش هم تفاوتی ندارد.

با این حال هنوز ممکن است خیلی‌ها به زیبایی و درخشندگی جواهرات بازیافتی بدبین باشند، مخصوصاً اگر پای چیزهایی مثل حلقه‌های نامزدی یا ازدواج در بین باشد. اما در واقعیت جای هیچ نگرانی نیست.

بازیافت در صنایع مختلف

در بعضی صنایع یا مواد ممکن حین فرایند بازیافت یا پس از آن چیزهایی از دست برود. در مورد پلاستیک معمولاً این طور است. پلاستیک‌ را می‌توان بارها بازیافت کرد، اما در بسیاری از موارد چیزی از کیفیت و استحکام آن از دست می‌رود. در مورد سنگ‌های قیمتی و جواهر اما چنین نیست. ذوب کردن فلز و دوباره شکل دادن به آن و یا شکستن و خرد کردن و تراش دادن سنگ‌ها هیچ تغییری در بافت و کیفیت آن‌ها نمی‌دهد و همه چیز سر جای خود باقی می‌ماند. فلزاتی مثل طلا یا نقره تراش می‌خورند، خاک و گرد و غبار از آن‌ها زدوده می‌شود و دوباره همان خلوص و پاکی اولیه را بازمی‌یابد.

صنعت جواهر، پایدار و دوستدار محیط زیست

فرایند بازیافت چیز تازه‌ای نیست و فلزات گرانبها قرن‌هاست که ذوب می‌شود و تراش می‌خورد و دوباره استفاده می‌شود. بنابراین کمی دانش و آگاهی نیاز است و همچنین سلیقه و یک طراح خوب. این راه‌ حلی است فراگیر برای دستیابی به جواهرات لوکس و زیبا و صنعت جواهر پایدار و دوستدار محیط زیست.

۳۱ شهریور ۱۳۹۸

تیم نودید

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.